آذربایجان
Azerbaijan
درباره کشورآذربایجان در قاره اروپا

سرزمین آذربایجان درسال 1918 شکل گرفت و در سال 1920به اتحاد شوروی ملحق شد اما دیگر استلالی نداشت ومیبایست از آن حکومت پیروی کند اما طولی نکشید که آذربایجان در سال 1991استقلال خود را بازیافت. اندکی بعد، در جریان جنگ قره باغ کوهستانی، همسایهاش ارمنستان قره باغ کوهستانی، مناطق پیرامون آن و و مناطق درونی کرکی، یوخاری اسکیپارا، برخودارلی و سفولو را اشغال کرد. جمهوری قرهباغ که در قره باغ ظهور کرد هنوز وجود دارد و هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته و به طور دوژوره(قانونی) هنوز بخشی از آذربایجان شمرده میشود گرچه به طور دوفاکتو پس از جنگ کشور مستقلی بودهاست. آذربایجان در همسایگی کشورهای ایران، ارمنستان، ترکیه، گرجستان، روسیه و کشورهای دیگر کناره دریای خزر، ترکمنستان و قزاقستان قرار دارد. نوع حکومت جمهوری آذربایجان، جمهوری پارلمانی چند حزبی با یک مجلس قانونگذاری است. این جمهوری سکولار بوده و از سال 2001به عضویت شورای اروپا درآمدهاست. حدود 70% درصد مردم جمهوری آذربایجان شیعه هستند و کلا4/93 % درصد مردم این کشور مسلمان بوده و 8/4 % درصد مسیحی ارتدکس و بقیه پیرو ادیان دیگر هستند. 89% درصد مردم این کشور آذری زبان هستند اما در کنار زبان ترکی آذری (زبان رسمی) زبانهای روسی، ارمنی، کردی، تالشی، یهودی، و لزگی نیز در این کشور رواج دارد. منطقهای که امروز جمهوری آذربایجان نامیده میشود، در گذشته به نام آلبانیای قفقاز یا آران و شیروان نامیده میشد و اصولاً آن سوی رود ارس تا سال 1918 هیچگاه نام آذربایجان نداشتهاست. آذربایجان کشوری است با آثار باستانی زیاد و تاریخی و اولین کشوری است که اکثریت مسلمان در آنجا به راحتی زندگی می کنند.
اطلاعات
- 8997400 جمعیت
- 994 کد کشور
- Azerbaijani زبان اصلی
- 4 منطقه زمانی
- جمهوریحکومت
- مناتواحدپولی
- راستسمت رانندگی
- 220ولتاژبرق
- 86600مساحت
- AZپسوند اینترنتی
استان های آذربایجان
جاذبه های گردشگری آذربایجان
هتل های آذربایجان
- هتل کافکاز ریورسید ر...
- هتل کافکاز سپرت
- هتل کافکاز ریزورت
- هتل گالری
- هتل بسفر
- هتل کنسال
- هتل گراند
- هتل پارک این بای راد...
- هتل نوهز آرک
- هتل کیچیک گالا
- هتل لاندمارک باکا
- هتل کاسپیان پالاس
- هتل مریدیان
- آپارتمانهای بک اند ر...
- هتل سوان
- هتل تیتانیک
- هتل اف
- هتل ریویرا
- هتل تاون گاتس
- هتل فور سیزنز باکا
- هتل هیات ریجنسی باکا
- هتل سافران
- هتل نیو باکا
- هتل کارات این
- هتل ابو آرنا
- هتل کینگ پالاس
- هتل نیپل
- هتل گیز گالازی
- هتل ایچری شهر
- هتل نمی
- هتل کافکاز پوینت
- هتل رامادا باکا
- هتل دی کراون
- هتل یاچت کلاب
- هتل ساپفیر باکا
- هتل زادافرین
- هتل آمبر
- هتل دایس باکا
- هتل جو ماریوت آبشرن ...
- هتل ایست لجند پانرام...
- هتل آترپات
- هتل رویال
- هتل بیاک گالا
- هتل کمپینسکی بادامدا...
- هتل هیلتون باکا
- هتل ریگس
- هتل تیترو بوتیک
- هتل سیتی پالاس
- هتل جاسمین
- هتل بالین
- هتل و اسپای اکسسلسیر...
- هتل کافکاز پارک
- هتل کافکاز باکا سیتی...
- هتل اولد گاتس
- ساحل هتل جمیرا بیلگا...
- هتل منلیت پلازا
- هتل آریوا
- هتل آتریام باکا اینت...
- هتل بریستل
- هتل موزام این بوتیک
- آیسبرک ریزورت
- هتل سی بریز
- هتل آناتلیا
- هتل آیف پالاس
- هتل دا پرت
- هتل میراج این بوتیک
- هتل پانراما ویلا لاک...
- هتل مدرن
- هتل شاه پالاس
- هتل نار 2
- هتل آمبیانس
- هتل پرمیر
- شرایتون باکا ایرپورت
- هتل امپیر
- هتل آلپ این
- هاپپی این
- هتل ایرشاد
- هتل دیوان اکسپرس باک...
- هتل گانجالی پلازا
- هتل آواند
- هتل چیراگ پلازا
- هتل سرین
- هتل سنترال پارک
- اولد سیتی این
- هتل آستریا
- هتل هیغ پارک
- هتل لاک پالاس باکا
- هتل هال کای
- هتل رامادا پلازا جنس
- هتل مای وای
- هتل آفرا
- هتل ترم
- هتل ویلش
- هتل و اسپای سیروان
- هتل کاروان پالاس
- هتل شکی سارای
- هتل ال ریزورت
- هتل آب کالا
- هتل خان لانکاران
- هتل کافکاز ساهیل
- هتل پالیدی ساهیل
آب و هوا
- آذربایجان با داشتن 9 گونه ناحیه ای ، 11 ناحیه آب و هوایی دارا می باشد.
درجه هوای متوسط در مناطق جلگهای شمال و شرق کشور تا 6 سانتیگراد در زمستان و 36درجه سانتیگراد در تابستان و در حالی که مناطق کوهستانی غربی زمستانها تا 9-در زمستان و 12درجه سانتیگراد در تابستان میرسد. پایینترین دمای مطلق در اردوباد به میزان 33-درجه سانتیگراد و بالاترین دمای مطلق در جلفا به میزان 46درجه سانتیگراد ثبت شدهاست. به طور کلی شمال و شرق کشور دارای آب و هوای نسبتاً خشک و کوهستانی است در حالیکه منطقه جنوب شرقی آب و هوای مرطوب و ملایم تری دارد. مناطق غربی و شمالی و جنوبی شامل قره باغ و شمال شرقی جمهوری خودمختار نخجوان، دامنه کوههای قفقاز و ناحیه لنکران-آستارا و کوههای تالش بسیار مرطوب هستند. بیشترین میزان بارش سالانه در لنکران و به میزان 1600تا 1800میلیمتر و کمترین میزان بارش سالانه به میزان 200تا 350میلیمتر در آبشوران روی میدهد. مناطق مرکزی شامل جلگههای وسیع مستعد کشاورزی است که توسط رود کورا و ارس آبرسانی میشوند.
از این لحاظ ، این کشور دارای چندین نوع آب و هوای مختلف می باشد .
موقعیت جغرافیایی
- این کشور درمجاورت دریای خزر ،در جنوب رشته کوههای قفقاز و شمال رودخانه ارس قرار دارد.
همچنین کشورهای ایران، ارمنستان، ترکیه، گرجستان، روسیه و کشورهای دیگر کناره دریای خزر، ترکمنستان و قزاقستان در همسایگی آن قرار دارد.
جمهوری آذربایجان شامل منطقه خودمختار نخجوان است که در غرب ارمنستان، شمال غرب ایران و شرق ترکیه قرار دارد.
سیاست
- آذربا یجان برای رسیدن به استقلال بعد از حکومت شوروی می بایست فشار سیاسی زیادی را به خود آورد .در این راستا یکی از بزرگترین سازمانهای سیاسی اپوزیسیون جبههٔ خلق آذربایجان حول ملی گرایی ملی و دفاع در مقابل حملات ارمنستان تشکیل داد.در چارچوب برنامه این سازمان در مراحل بعدی سیاست فراکسیونهایی با اندیشههای پان ترکیستی نیز تشکیل داد.ابوالفضل ایلچیبیگ در اولین دوره انتخابات ریاستجمهوری با اندیشههای قومگرایانه و بعد از انتخاب وی به همراه وزیر کشور خود اسکندر حمیدف در چندین نوبت خواستار تشکیل ترکیه بزرگ که شامل تمام نواحی شمالی ایران میشد شدند. پس از شکستهای پیاپی در جنگ با ارمنستان، و شکست تقریباً تمامی سیاستهای وی، و چندین قیام خونین در چند شهر از جمله گنجه، حیدر علیاف رئیس وقت پارلمان طی یک کودتای بدون خونریزی قدرت را به دست آورد و ایلچیبیگ به تبعید فرستاده شد.
در زمان ریاستجمهوری وی و پسرش روابط با ایران بهتدریج گرمتر شد، تا جایی که روسای جمهور هر دو کشور در چندین نوبت به کشور یکدیگر سفر کردهاند، و جمهوری آذربایجان کنسولگریای نیز در شهر تبریز افتتاح کرد و علیاف پسر به آن شهر سفر کرده و با تجار آن دیدار کرد. موافقتنامههای زیادی نیز در زمینههای تجاری، ورزشی، فرهنگی و مرزی بین دو کشور بسته شدهاست. متأسفانه در سالهای اخیر جریانات ضدایرانی تحت حاکمیت الهام علیاف دوباره شدت گرفتهاست.همچنین این کشور در فهرست ناقضان آزادی مطبوعات است.
تاریخ
- در پی جنگ های متوالی بین ایران و روسیه ، آذریایجان به تصرف روسیه درآمد .بعد از پیدا شدن منابع نفتی ، موقیعیت این سرزمین اهمیت یافت و باعث تشکیل حزب ملی گرایی گردیدو در نتیجه دلیل به ااستقلال رسیدن این کشور شد.
ولی این استقلال طولی نکشید که جای خود را به حاکمیت مارکیستی داد و در اثر انقلاب اکتبرولادیمیرایلیچ لنین در روسیه ، آذربایجان هم تحت تاثیر بلوشیلک ها قرار گرفت و رسما انقلاب و حاکمیت آن را پذیرفت .
باکو به تصرف حاکم خاک سرخ درآمد و باعث شد آذربایجان تحت نظر شوروی درآمد و جمهوری شوروی سوسیالیستی آذربایجان را تشکیل داد .در آن سالها علی اف رهبری حذب را بر عهده گرفت و باعث تایید موقعیت خود در کشور شد .
در سالهای متوالی و کشمکش های شورو ی و ارمنستان و آذربایجان بر س حزب سولیالیستی و حذب جمهوری خواه به آنجایی رسید که در سال 1991آذربایجان مستقل گردید و به دنبال آن انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و حزب منحل شد و ایاز مطلب اف به ریاست جمهوری برگزیده شدو این کشور در سال 1992 عضو سازمان ملل متحد نیز در آمد.
یعقوب محمد اف ، ابوالفضل ایلچی بیگ ، حیدر علی اف به ترتیب ریاست جمهور این کشور انتخاب شدند .
دین و مذهب
- ۹۵ % جمعیت جمهوری آذربایجان مسلمان و ۸۵ % جمعیت مسلمان جمهوری آذربایجان شیعه و ۱۵ % بقیه سنی هستند.زبان رسمی کشور ترکی آذربایجانی میباشد. در کنار زبان ترکی آذربایجانی، زبانهای روسی، ارمنی، لزگی، کردی، تالشی تاتی و فارسی نیز صحبت میشود. ترکی آذربایجانی از نظر تقسیمات زبانی، جزئی از دسته ترکی جنوب باختری و یا ترکی اوغوز میباشد. ترکی آذربایجانی، ترکی استانبولی و ترکمنی در گروه ترکی جنوب باختری (اوغوز) قرار میگیرند.
تقصیمات کشوری
- این کشور به 59بخش، 11شهر و 1جمهوری خودمختار تقسیم شدهاست. جمهوری خودمختار نخجوان دارای 7بخش است و بدین ترتیب، این کشور جمعاً به 66بخش تقسیم شدهاست.
علاوه بر این این کشور به ۱۰ ناحیه اقتصادی تقسیم شدهاست. هر ناحیه اقتصادی شامل چند بخش میباشد.
اقتصاد
- آذربایجان ، منطقه یک صادرکننده محصولات گازی به دلیل بهرهبرداری از منابع نفتی که در سال 2008برابر 7میلیارد بشکه بوهاست (که حدود یک درصد از ذخایر اثبات شده جهان) محسوب میشودو به این دلیل سرمایه گزاری پس از استقلال توسعه بیشتری پیدا کردهاست. با وجود این بعد از استقلال این کشور، تورم فزاینده ناشی از آثار جنگ قرهباغ همراه با سیاستهای آزادسازی قیمتها و خصوصی سازی اقتصاد موجب شد که مردم این کشور تحت فشارهای شدید اقتصادی قرار گیرند و قدرت خرید آنها بهسرعت کاهش یابد ولی از سال 1996میلادی، افزایش درآمدهای حاصل از قراردادهای نفتی بینالمللی، روند رو به رشد سرمایهگذاری خارجی، اعتبارات صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی و مساعدت کشورهای اروپایی موجب شد تا اقتصاد نابسامان این کشور کمی رو به بهبود گذارد. در سال 2007از تعداد کل شاغلان در بخش اقتصادی 70 درصد در بخش خصوصی مشغول به کار بودن وتعداد بیکاران 281هزار نفر بودهاست.
جمهوری آذربایجان با کمک صندوق بینالمللی پول در برنامهٔ اقتصادی توانست برای ثبات بخشیدن به اوضاع اقتصادی میزان تورم را کاهش دهد. میزان تورم در این کشور از 4/11درصد در سال 1995میلادی به 20% در سال 1996میلادی و 7/3% در سال 1997و 0% در سال 1998میلادی و (5-) %در نیمه نخست سال 2000میلادی کاهش یافتهاست.
در سال 2008میلادی جمهوری آذربایجان برترین کشور بنا به گزارش بانک جهانی از نظر اجرای برنامههای اصلاحات اقتصادی بین 10کشور محاسبه شده (ده کشوری که جزئیات اطلاعات اقتصادی خود را در اختیار بانک جهانی قرار دادند) بودهاست و در رتبه نخست قرار گرفت.
ارتش و نظام
- در جمهوری آذربایجان نیروهای مسلح بزرگترین است. این نیرو حدوداً ۱۱۰٬۰۰۰ نظامی دارد که ۱۵۰۰۰ نفر از آنها نیروهای هوابرد هستند.
از سال ۱۹۹۴ به بعد، بودجه نیروی زمینی آذربایجان روند افزاینده دارد؛ بطوریکه در اوایل سال ۲۰۰۶ بودجه آن به ۶۶۰ میلیون دلار و در آخر سال ۲۰۰۶ به ۱ میلیارد دلار رسید.
راهبریترین تجهیزات نظامی نیروی زمینی جمهوری آذربایجان را میتوان ۲۰۰ تانک تی-۹۰، ۲۵۰ تانک تی-۷۲ و ۱۰۰ تانک تی-۵۴/۵۵ دانست که نقش تانک اصلی میدان نبرد را در ارتش این کشور ایفا میکنند.
قوم و نژاد
- مردم آذربایجان، مردماني هستندايراني نژاد (آريايي نژاد). نام آذربايجان از آتروپات سردار هخامنشي كه آذربايجان را از چنگال اسكندر رهاند و تا ساليان دراز خود و خاندانش سر رشتهدار اين سرزمين بودند، گرفته شده. اين سرزمين پيش از آتروپات، ماد خرد ناميده میشدند.
آذربايجانيان فرزندان مادان آريايياند، همان قومی كه كردان و لران امروزي بازماندگان اينانند، اينان تا سدههاي اخير، گويش آذري خود را به سختي در برابر تركتازان نگه داشته، اما در پايان،دگرگونیها به گونهاي شد كه دگر تواناي در برابر اين يورش بيرحمانه را از كف دادند
گردشگری و سفر
- آدربایجانی ها به دلیل نزدیکی به روسیه ،ارمنستان و کشورهای حاشیه دریای خزر بیشتر دوست دار مسافرت به این کشور ها هستند و از مناظر دیدنی این کشور ها دیدن میکنند
تحصیلات
- نرخ باسوادی در این کشور 98٪ ذکر شدهاست.
با این وجود دولت هیچ گونه امکانات تحصیلی در این کشور بنا ننموده است
تحصیل در این کشور به زبانهای ترکی و فارسی و به دلیل روابط با اروپاییان انگلیسی نیز میباشد
اسامی دانشگاههای معتبر این کشور به شرح زیر میباشد:
دانشگاههای دولتی : دانشگاه دولتی سومقاییت، دانشگاه دولتی نخجوان،موسسه پلیتکنیک مینگهچویر، دانشگاه دولتی گنجه، دانشگاه دولتی باکو ،دانشگاه اسلاو باکو، دانشگاه دولتی فرهنگ و هنر آذربایجان، دانشگاه زبان آذربایجان ، دانشگاه دولتی اقتصاد آذربایجان، دانشگاه دولتی لنکران، دانشگاه فنی آذربایجان ، دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان، دانشگاه معماری و ساختمانسازی آذربایجان
دانشگاههای خصوصی :، دانشگاه خصوصی آذربایجان، دانشگاه خزر،دانشگاه ادلار یوردو، دانشگاه قفقاز،دانشگاه خصوصی نخجوان،دانشگاه غرب
آکادمیها :، آکادمی موسیقی باکو،آکادمی دولتی نفت آذربایجان،آکادمی دولتی نیروی دریایی آذربایجان،آکادمی دیپلماتیک آذربایجان،آکادمی مدیریت عمومی، آکادمی دولتی کشاورزی آذربایجان،دانشگاههای منحل شده،دانشگاه بینالمللی آذربایجان ،دانشگاه پلیتکنیک باکو
گردشگری و توریست
- آذربایجان سال 2011 به دلیل تلاشهای زیاد در زمینه گردشگری و جذب توریسم به نام سال گردشگری آذربایجان نامیده شد که باعث شد این کشور آذربایجان در سال 2010 میزبان بیش از دو و نیم میلیون گردشگر باشد. در این سالها کشورهای اوکراین، قزاقستان، ایران، گرجستان، اردن، بحرین، آلمان، استرالیا، بلغارستان و فنلاند داثیر بسزایی در سهم گردشگری آذربایجان را داشتهاند. در سال 2012جمهوری آذربایجان بیشترین گردشگر را در منطقه قفقاز پذیرا بوده است. در همین سال علیرغم اینکه ایران دو برابر جمهوری آذربایجان گردشگر پذیرفته اما در آمد گردشگری جمهوری آذربایجان در این سال بیش از دو برابر درآمد ایران بوده است.
مهمترین عاملهای ثبات در جمهوری آذربایجان ،میراث فرهنگی و معماری ملی و اسلامی آن محسوب میشود. این کشور بهعنوان دومین کشور شیعه در جهان، با میراثهای معماری، آداب و رسوم، تنوعهای فرهنگی، انواع پوشاک، صنایع دستی، غذاهای سنتی و چشماندازهای جغرافیایی و طبیعی از نظر جهانگردی قابلتوجه بوده و همهساله هزاران گردشگر خارجی را به سمت جمهوری آذربایجان جذب کرده که از نظر اقتصادی نیز تأثیر بهسزایی در رشد اقتصادی این کشور داشتهاست.
فرهنگ
- فرهنگ مردم این کشور به دلیل نوع حکومت ها و نیز همسایه بودن با کشورهای دریای خزر و بنا به موقعیت جغرافیایی و میراث تاریخی متأثر از فرهنگهای مختلف منطقه قفقاز و خاورمیانه از جمله فرهنگهای ایرانی، ترکی، روسی و اسلامی است. در سال 2009باکو از طرف سازمانهای یونسکو به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام معرفی شد.
در حال حاضر اقوام متفاوتی مانند ، ارمنیها، کردها و تالشیها در جنوب و شرق و لزگیها ویهودی هاو تاتها در شمال به رنگارنگی زبانها و فرهنگ در کنار هم زندگی می کنند.. برگزاری جشن نوروز و موسیقی مقام نشانههای نزدیکی و تأثیر ماندگار و تاریخی به فرهنگ ایرانی هستند. از لحاظ ادبیات نیز شعرایی مانند خاقانی شروانی و نظامی گنجوی از خاک جمهوری آذربایجان فعلی بر خاستهاند و تأثیرهای اساسی در ادبیات فارسی داشتهاند.